Carles Porcel

Inici del blog:  juny del 2011. Actualitzat  maig de 2013

Quan en 2007 es va publicar -i vaig llegir- el llibre en castellà No pienses en un elefante, (hi ha versió en català) de George Lakoff, vaig començar a encaixar diferents percepcions de per què el moviment verd espanyol -fins al dia de hui- havia sigut tan dèbil. Una de les principals idees que s’exposa en el llibre, és que els demòcrates d’EE.UU, comunicaven a la contra, explicaven el que volien evitar, com un dels factors dels seus roïns resultats electorals, en lloc de saber el que volien, que pretenien aconseguir.

Vaig començar a entendre que els verds féiem prou el mateix: som antinuclears, lluitem contra el canvi climàtic, etc. Estem sobretot a la contra.

Moure’s només en termes del que un vol evitar té diverses repercussions negatives -que és una de les coses que explica el llibre de Lakoff-. La més òbvia és que un sap del que allunyar-se, però NO té una direcció clara cap a on dirigir-se, la qual cosa dificulta avançar.

Per que hi ha una idea desencertada que podria formular com “si sabem el que NO volem, necessàriament sabem el que volem”. Podem estar en contra de l’agricultura química, però això no ens fa saber com fer agricultura biològica, ni com promoure-la eficaçment, ni quins són els seus beneficis per a les persones, ni per al planeta.

Afortunadament la tendència a la contra està començant a canviar i cada vegada més hi ha moviments a favor. Exemples que aprecie especialment són les ciutats en transició o el moviment Slow Food.

Recomane llegir el llibre de Lakoff (vegeu apartat Per a Llegir), per que posa diversos exemples de comunicacions a la contra de la política dels demòcrates nord-americans. A més en este blog podràs llegir alguns exemples específics de l’ecologia política i il·lustracions de com posar-los en positiu en temes verds.

A partir d’aquell moment vaig començar a identificar que hi ha molts altres fenòmens psicològics, idees desencertades, etc. que limiten severament el nostre moviment verd.

I l’altra part important, que havien ferramentes potenciadores, idees útils, que aplicant-les podien donar vida intensa al moviment verd. Per que centrar l’atenció només en els problemes, no necessàriament porta a solucionar res. O inclús més, els poden empitjorar.

El propòsit d’este blog és anar mostrant eixes idees, formes de pensar, etc. que limiten al moviment verd. I per un altre anar proposant altres plantejaments útils i fructífers per a convertir-nos en verds creixents, per al moviment verd valencià, i estatal per extensió, vaja creixent, cada vegada més, sòlidament, amb fermesa per a poder viure plenament la nostra vida, en el nostre meravellós planeta.
Sobre el conductor d’este projecte

Vaig començar en el moviment ecologista cap a finals dels 70. Quan Els Verds del País Valencià va aconseguir en 2003 el seu primer diputat autonòmic, em vaig començar a acostar a ells, per que coneixia el diputat electe, ja que este havia estat participant en Acció Ecologista Agró, el grup ecologista on jo col·laborava a València. L’acostament no era neutre. D’una banda, si m’anava a afiliar a un partit, eixe havia de ser un partit verd. D’altra banda, tenia curiositat per saber, com  funcionaven els partits verds per a tindre tan roïns resultats.

El meu ofici de formador i consultor en DBM i PNL (sóc director de http://www.Capacitador.es –abans PeNeLers) m’ajuda a comprendre què ocorre: actituds limitants, mecanismes psicològics nocius, hàbits grupals desapoderants, etc. Tot això involuntari, però real. El meu propòsit és que cada vegada hagen persones que s’involucren en estos plantejaments fructífers, per a enfortir el moviment verd.

En la Universitat Verda de 2010 vaig impartir un taller per a millorar l’aplom parlant en públic. En la de 2012 un titolat Comunicació verda efectiva. En la meua consulta privada, ajude a candidats i càrrecs electes verds a millorar en diversos aspectes. Este és un aspecte fonamental per a identificar actituds inconscients, idees limitants, etc. que tenen en el fons persones amb (o sense) pes del moviment verd i que vaig comprovant que estes postures estan molt més esteses del que pareixia. Complementari a això, comprove que amb el canvi eficaç d’actituds eixes persones milloren el seu exercici polític i de relació, fent més rellevant la seua actuació.

Sóc llicenciat en Filosofia, doctorat en Psicologia (suficiència investigadora) i Màster en intervenció psicològica amb DBM. Sóc cofundador de l’Associació Espanyola de PNL i estic autoritzat per John McWhirter (el creador del DBM®) a impartir formació usant models DBM®.

Actualment sóc membre del secretariat dels Verds Esquerra Ecologista del País Valencià, membre de Compromís i partit firmant del 4J d’Equo. Vaig estar participant en la Coordinadora Verda, abans de la seua fusió amb Equo, com a assessor de comunicació. És per això que, en esta web hi ha comunicats de la Coordinadora Verda que en el seu moment vaig comentar.