Actualizaciones de gener, 2013 Mostrar/ocultar comentarios | Atajos de teclado

 • carles_porcel 11:34 el 21 January, 2013 Enlace permanente | Responder  

  “La Llavoreta” 

  La Llavoreta, Associació de consumidors i productors de productes biològics, va tancar a l’octubre del 2012. Va començar a funcionar cap el 1996 a València. Cap a l’any 1998 vaig ser president durant un parell d’anys.  En aquella època érem uns 100 socis i pel que m’han explicat, quan tancaren eren formalment uns 100 socis, encara que unes poques desenes eren actius i anaven a comprar. Com a president estava per l’expansió en nombre de socis, ja que pensava que fomentar l’agricultura biològica no és era per a un grup reduït de gent, si no per fer-la extensiva a tot el món. Pensava que una vegada aconseguit una certa quantitat de socis en la tenda del carrer Azkàrraga, que era a on estàvem en aquell moment, era interessant d’anar creant altres tendes en altres punts de València. La meua sorpresa va ser que hi havia gent que estava en contra de l’expansió. Jo no entenia en aquell moment el perquè estaven en contra. Més avant vaig començar a identificar eixa actitud en altres àmbits “alternatius”. Al llarg dels anys, he entès que era una por a no saber gestionar una entitat gran i que es poguera descontrolar. Ara bé, crec que el  no haver assumit el repte de créixer sòlidament i sosteniblement, ha portat al tancament de la Llavoreta. Per que la por produïa un tancament de certs socis en sí mateixos, una endogàmia que impedia contactar amb la realitat social per difondre extensament l’agricultura ecològica. No dic que siguera fàcil l’extensió; de fet un projecte més sòlid, en principi, com era Terra Sana, fomentada per la Unió de Llauradors, va acabar la seua vida molt abans que la Llavoreta.

  Al llarg dels anys he conegut projectes, especialment tendes d’este estil, que s’han iniciat a València i quasi tots han acabat tancant. Algunes voltes la gent m’ha dit “és que als valencians no els interessa ni l’agricultura biològica, ni el comerç just”, això només és un factor però que no explica tot, ni molts menys. En eixes botigues que he conegut, la gent que portava els negocis tenia molta il·lusió i molta ideologia però eren insulsos o antipàtics en el tracte amb els clients. I ja no parlem de poca traça comercial, poca destresa de atenció al client, etc. Acompanyat a això, el que he observat sovint és una aversió sobre temes com el màrqueting, de gestió d’equips, de foment de la clientela, etc. i per extensió, de l’interès de fomentar empreses; ho relacionen amb manipulació, consumisme, etc.És com dir que tenir un ganivet és d’assassins per que algunes vegades s’utilizen per a matar a persones.

  Sovint he trobat gent que té la idea que muntar un negoci necessàriament es guanyaran diners. Res més lluny de la realitat. En diferents estadístiques, es mostren que una alt percentatge de les empreses, siguen autònoms o tendes/tallers amb pocs empleats, no sobreviuen més enllà dels 5 anys (en els temps actuals deu de ser menys temps). I de les que sobreviuen, només una xicoteta fracció es “forren”. De manera que muntar un negoci, no és una tasca tan senzilla com sembla; requerix molta més preparació.

  Per una altra banda hi ha molta gent que pensa que, per triomfar, necessàriament s’han de fer coses “lletges”. Estes persones fan una connexió desencertada; com que veuen que alguns dels que tenen èxit empresarial fan coses deshonestes, pensen que per que funcione un negoci, necessàriament s’han de fer coses deshonestes. Això fa que la gent tinga por de “pecar”, en lloc de pensar de com s’ha d’organitzar per muntar un negoci honest, pròsper i sostenible.

  Quan en Equo/Compromís parlem de crear economia verda o de la economia del bé comú, és interessant que comencem a comprendre que no sols cal canviar el sistema econòmic. A més cal fomentar que la gent aprenga a gestionar, que la gent s’interesse per muntar negocis. Sovint critiquem als oportunistes que fan negocis verds, però si nosaltres no els fem, de què ens queixem?

  Ens preparem per a potenciar les nostres associacions i empreses verdes i a fer-les sostenibles i sòlides?

   
 • carles_porcel 17:56 el 8 January, 2013 Enlace permanente | Responder  

  Com comunicar efectivament les polítiques verdes 

  EL 24 d’abril de 2012, Equo València, dins de l’espai del Té Verd, va organitzar una xarrada sobre la comunicació de les polítiques verdes a càrrec meu.

  En ella podràs escoltar, alguns exemples de missatges desencertats i ineficaços i també altres exemples de com es pot comunicar efiçament les polítiques verdes. AL final va haver intercanvi d’opinions.

  Et pots baixar la gravació en http://soundcloud.com/verdescrecientes/comunicaci-verda-24-4-12

  Confie que et resulte interessant.

  Carles Porcel

   
 • carles_porcel 12:48 el 28 October, 2012 Enlace permanente | Responder  

  Jornada d’ocupació verda 20-10-12 Compromís per València 

  EL dissabte 20 d’octubre de 2012, Compromís per València, va organitzar una jornada d’ocupació verda que es va celebrar al CCC Octubre.

  La va presentar Joan Ribó, portaveu de Compromís per València. La va coordinar i moderar Carles Porcel.

  Com a ponents van estar:

  • Llorenç Serrano, secretari confederal de CCOO de Medi ambient. Va explicar alguns dels estudis que ISTAS va el·laborar sobre com fomentar l’ocupació verda en alguns sectors: rehabilitació energètica d’edificis, energies netes, etc.
  • Joan Antoni Gutiérrez, consultor que ha col·laborat amb l’Ajuntament de Terrassa en l’implementació dels agents energètics, que han ajudat a edificis municipals a l’estalvi energètic, a través de l’aïllament tèrmic, de l’eficiència energètica, etc.
  • Juan Valero, administrador de http://www.maderasnobles.net, va explicar, com a través dels seus projectes empresarials de plantacions forestals (amb certificat de agricultura biològica), s’han pogut crear llocs de treballs a zones rurals.

  EL valor que van aportar, especialment Joan Antoni Gutiérrez i Juan Valero, és que van descriure com fomentar l’ocupació verda en casos concrets.

  Si vols la gravació de la jornada te la pots baixar en MP3 en https://www.dropbox.com/sh/z2izrtvtnknquip/7lY8LeEMq5. Quan entres a dalt a la dreta trobaràs una opció que posa “Descargar>Descargar como .zip”. Recorda que s’ha de descomprimir. Si no tens un descompressor, te’l pots baixar ací http://www.softcatala.org/wiki/Rebost:WinRAR.

  Per una altra banda et propose veure el vídeo d’Aitor Urresti, de la jornada sobre prospectives al País Vasc d’ ocupació verda que van organitzar els companys de EQUO Euskadi https://www.youtube.com/watch?v=-QlcGw1P5qE.

   
c
crear nuevo post
j
siguiente post/siguiente comentario
k
anterior post/anterior comentario
r
responder
e
editar
o
mostrar/ocultar comentarios
t
ir al principio
l
ir a la página de ingreso
h
mostrar/ocultar ayuda
shift + esc
cancelar